Conform dorinţei sale, piatra funerară a fizicianului Stephen Hawking care a murit recent va fi inscripţionată cu o formulă celebră de a sa care conţine toate părţile esenţiale ale celei mai importante descoperiri a fizicianului, anume radiaţia Hawking sau ideea că găurile negre nu sunt atât de negre pe cât se credea, emiţând acest tip de radiaţie care îi poartă numele savantului.
Formula şi descoperirea ajută nu numai la înţelegerea găurilor negre, ci şi a modurilor în care Universul creşte şi se schimbă odată cu trecerea timpului, scrie The Independent.
S-ul din ecuaţie este entropia, o parte complicată dar semnificativă a găurilor negre, care poate fi înţeleasă ca o măsură a câtă dezordine există într-un sistem. Restul reprezintă parametrii necesari pentru a calcula entropia. h este constanta Planck, extrem de importantă în mecanica cuantică; G-ul este constanta gravitaţională, A se referă la aria orizontului de evenimente, c-ul este viteza luminii, k este constanta Boltzmann, care este un mod de a înţelege modul în care energia relaţionează cu temperatura.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Realizările ştiinţifice ale lui Stephen Hawking, marele geniu al erei noastre. ”Scopul meu este simplu: o înţelegere completă a Universului, de ce este aşa cum este şi de ce există”
Stephen Hawking: ”Aşteptările mele s-au redus la zero la vârsta de 21 de ani. De atunci, totul a fost bonus”. Citate memorabile ale savantului
Stephen Hawking, o scurtă istorie a unui geniu: ”Să fiu al naibii dacă voi muri înainte să descopăr mai multe din tainele Universului”
Eroina necunoscută din umbra lui Hawking: Jane Wilde, soţia care i-a salvat viaţa fizicianului în 1985. De ce a ales femeia să divorţeze de el